Fra Fixed Mindset til Growth Mindset – DEL 1: Når frygten får magten

Kender du ikke det, når frygten for ikke at gøre en ting godt nok, holder dig fra overhovedet at komme i gang? Jeg er pinligt bevidst om, hvad den gør ved mig, og alligevel tager den kontrollen igen og igen. Men nu, hvor jeg er blevet bevidst om, hvad det er, kan jeg også gøre noget ved det.

“Bad feelings should not always be interpreted as deterrents. They are also indicators that you are doing something frightening and worthwhile. Not wanting to do something would make you feel indifferent about it; fear equals interest.”

Brianna Wiest

Kender du de der AHA-oplevelser, som på få sekunder lader brikker falde på plads, som man et sted i underbevidstheden har været klar over var der, men aldrig fået lagt til puslespillet? Sådan en havde jeg, da jeg i podcasten ‘Art For All‘ hørte Danny Gregory og John Muir Laws snakke om fixed mindset og Growth mindset.

Hør afsnittet her: Art For All – 52. Growth Mindset

Disse begreber handler om, hvordan vi ser vores evner og potentiale – som noget fastlåst eller noget, der kan udvikles. Så snart John Muir Laws begynder at forklare Danny Gregory om mindset-teorien, som Carol Dweck har udviklet, hørte jeg nogle sandheder om mig, som sjovt nok er alle dem, som jeg hader ved mig selv.

Min første erindring af et Fixed Mindset

Fixed mindset handler kort fortalt om følgende:

 1. Troen på faste evner: Overbevisningen om, at intelligens og talent er medfødte og uforanderlige.
 2. Undgåelse af udfordringer: Tendensen til at undgå udfordringer for at undgå risikoen for fiasko.
 3. Giver hurtigt op: En tilbøjelighed til at give op let, når man møder modstand eller vanskeligheder.
 4. Ser anstrengelse som frugtesløs: En opfattelse af, at indsats er unødvendig, da resultaterne hovedsageligt skyldes medfødte evner.
 5. Ignorerer feedback: En tendens til at ignorere eller afvise konstruktiv kritik og feedback.
 6. Føler sig truet af andres succes: Følelser af jalousi eller trussel, når andre lykkes, i stedet for at blive inspireret.
 7. Fastlåste præstationsmål: Fokus på at bevise sin egen værdi gennem præstationer frem for at lære og udvikle sig.
 8. Skyld på ydre faktorer: At give eksterne faktorer skylden for fejl i stedet for at reflektere over og lære af dem.

Det mærkelige er, at det på ingen måde er min overbevisning, at nogle af disse overbevisninger er sande. Jeg har bevidst prøvet at lære mine piger at have et Growth mindset, og at man, hvis der er noget man virkelig vil kunne, ”bare” skal øve sig længe nok, så skal det nok komme.

Men, inden i mig selv, er der på en eller anden måde groet et Fixed mindset fast, og det har vist været der så længe, jeg kan huske. Jeg har kørt på et brændstof, som bestod af andre folks anerkendelse af mine kvaliteter. Jeg har altid følt, at jeg var rimelig god til matematik, skrive fristile i dansk og til at tegne – for det har jeg altid fået at vide.

Da jeg så kommer på handelsskolen, har vi matematik, og i terminskarakter på første semester får jeg 11, som jeg husker det. I hvert fald meget højt. Da vi kommer til årskarakteren, får jeg 03. Dansk bliver også mere akademisk end det var i folkeskolen, og det vi havde lært fra folkeskolen, var ikke på højde med det, som vi skulle kunne nu.

skiltet siger 'Forkert vej', hvilket godt illustrerer mig, som kører væk fra et growth mindset og direkte imod et fixed mindset
I mange år valgte jeg de mentalt gale veje, og endte med et Fixed mindset. Nu kæmper jeg så med at etablere et Growth mindset.

I stedet for at tænke, jeg har jo bevist overfor mig selv, at jeg godt kan forstå matematik, så nu skal jeg jo bare gøre mig lidt mere umage, så gav jeg bare op, fordi det blev svært. Det samme skete i dansk – det skete faktisk i alle fag, hvor jeg ikke med det samme oplevede, at jeg var god NU.

Mindsettet slår stærke rødder

Når jeg nu alligevel får slæbt mig gennem handelsskolen med dette mindset, er det ikke med resultater, som jeg i dag er særligt stolt af. Derfor har jeg heller ikke følt, at jeg kunne tillade mig at bruge dem, før mange år efter faktisk.

Selvom det ikke var til at se med det blotte øje, var rødderne ved at bide sig godt fast, og jeg måtte de næste par årtier døje med et Fixed mindset.

En del af mine ”løsninger” på dette problem, var at fortælle verdenen, at jeg var skoletræt, og tage noget ufaglært arbejde. For mig var det nemlig nemmere at kaste mig ud i nye ting, som jeg ikke har forudsætning for at kunne. På den måde var det nemmere at acceptere at fejle i opgaverne, end at kaste mig ud i noget, hvor jeg skal bruge min uddannelse, og jo burde være dygtig til. Her er der et forventningspres – især fra mig selv – om at skulle levere varen.

I et ufaglært arbejde kunne jeg slappe mere af. Klarer jeg den, kan jeg jo klappe mig selv på skulderen og sige: det var mine evner, som gjorde det. Klarer jeg den ikke, så var det jo også noget nyt, jeg aldrig havde prøvet før, så det er jo klart, at det ikke gik.

Et forsøg på at rive rødderne op

De næste mange år frem arbejder jeg, ser kvaliteter i mig selv og får en tro på, at jeg faktisk har kvaliteter, som rækker til mere end ufaglært arbejde, men hvad?

Jeg har i årevis haft en hemmelig drøm om journalistik. Ikke i traditionel nyhedsforstand, men på en eller anden måde, at fortælle nogle af alle de spændende historier, som jeg alligevel altid får, når jeg snakker med fremmede mennesker. Jeg elsker de samtaler man kan få med andre skøre og skæve personer, som ikke er bange for at snakke til fremmede på gaden.

Med snerten af et Growth mindset, turde jeg sige højt, at jeg drømte om en uddannelse i journalistik.
Mens jeg gik i mit Fixed mindset, gik jeg hemmeligt med drømmen om at lave journalistik, og fortælle menneskers historier. Da jeg fik snerten af et Growth mindset, kastede jeg mig ud i det.

Som du måske ved, søgte jeg ind, og kom ind – i første hug. Det var faktisk noget rigtigt lort!

For en gangs skyld, var jeg, uden at vide det, slået ind på en Growth mindset-sti. Jeg havde, siden jeg besluttede at søge ind, købt bøger, gjort mig umage og gjort en indsats. Jeg havde faktisk indstillet mig på, at jeg søgte ind i år, for at lave research, så jeg kunne komme ind et af årene efter.

Dette var jo totalt i growth-mindsettets ånd. Det handler nemlig om:

 1. Troen på udviklende evner: Overbevisningen om, at intelligens og talent kan udvikles gennem indsats, læring og udholdenhed.
 2. Opsøger udfordringer: En vilje til at tage imod udfordringer som muligheder for vækst.
 3. Vedholdenhed: En tendens til at fortsætte og arbejde hårdt, selv når man møder modstand eller vanskeligheder.
 4. Ser anstrengelse som vejen til mestring: En opfattelse af, at indsats og hårdt arbejde er nødvendige for at opnå og forbedre færdigheder.
 5. Lærer af feedback: En åbenhed over for konstruktiv kritik og en villighed til at bruge feedback til forbedring.
 6. Inspireres af andres succes: En følelse af inspiration og læring fra andres succeser, i stedet for at føle sig truet.
 7. Fleksible læringsmål: Fokus på at lære og udvikle sig frem for blot at bevise sin egen værdi gennem præstationer.
 8. Selvrefleksion og ansvar: En tendens til at reflektere over egne fejl og tage ansvar for dem med det formål at lære og forbedre sig.
Et Fixed tilbagefald

Mens jeg går på studiet, står jeg i en snak med en af lektorerne, og han siger en sætning, som giver mig et kæmpe tilbagefald af min følelse af ikke at stole på egne evner. Vi snakker om, at uddannelserne generelt er overrepræsenterede af kvinder, og at man blandt andet kan komme sådanne uligheder til livs, som de gør på journalistikuddannelsen, ved at have en række tests og individuelle samtaler. På den måde kan man få en mere divers sammensætning af køn, alder og etnicitet ind. Her siger han en sætning, som slår luften ud af mig. Parafraseret siger han:

”Fakultetet ville jo nok benægte det, hvis de blev spurgt, men jeg er ret overbevist om, at I lidt ældre mandlige elever jo nok er her for at pynte lidt på tallene.”

En skrivemaskine skriver 'Old but gold' hvilket passede godt med mit Growth mindset, og at det ikke var for sent at lære noget nyt, selvom jeg ville være knapt 40, inden jeg var færdig.
Jeg troede, at jeg var ‘Old but gold’, og pludselig følte jeg mig slet ikke berettiget til at være på uddannelsen. Jeg satte tvivl ved min optagelse, mine karakterer – vel at mærke, hvis de var høje – og om jeg overhovedet hørte til i den branche.

Derfra så jeg den optagelsesprøve, som jeg havde været SÅ stolt af, i et helt andet lys. Den var egentlig ikke gået særligt godt, var den? Var jeg her blot, så deres statistikker så bedre ud?

Læs resten af ‘Fra Fixed Mindset til Growth Mindset’ her:

Fra Fixed Mindset til Growth Mindset: Del 2 – Nu skal der fejles

Tusind tak for din tid, jeg ved den er kostbar. Kender du andre, som måske ville nyde det du netop har læst, så ville det gøre mig umådelig glad, hvis du gad at dele med dem. På forhånd mange tak.

LinkedIn
Facebook
Threads
Pocket
Email
Print

Bloggen

Torsdags-
tænkerier

En personlig rejse gennem kreativitet og mental sundhed. Dyk ned i fortællinger fra mit liv, hvor jeg udforsker mine følelser, interesser og kampen med depression. Læs med og find inspiration i mine tanker og oplevelser.

Læs mere